Sinds afgelopen zondag is de discussie over kernenergie weer even op de agenda. Dit keer naar aanleiding van de vraag of kernenergie nodig is om de internationale klimaatdoelen te halen en de opwarming van de aarde beperkt te houden.

Afgelopen zondag zwengelde satiricus Arjen Lubach de discussie aan met een stevig item over kernenergie.

De 20 minuten in Zondag met Lubach samengevat: kernenergie is onmisbaar om de CO2-uitstoot voldoende terug te dringen, de productie ervan is veel minder schadelijk voor mens en milieu dan andere energiebronnen, en radioactief afval kan veilig en compact opgeslagen worden.

Bekijk hieronder het pleidooi van Lubach vóór kernenergie terug:

Prompt suggereerde VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff begin deze week dat de bouw van nieuwe kerncentrales nodig is.

Tegenstanders bleken niet ontvankelijk voor dit verhaal. Het voorstel van Dijkhoff werd direct verworpen door Rob Jetten van coalitiepartner D66. En ook GroenLinks-voorman Jesse Klaver liet al snel van zich horen.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken, een partijgenoot van Dijkhoff, vindt dat kernenergie wel een optie is, maar pas na 2030.

LEES OOK Hebben we echt nieuwe kerncentrales nodig om de klimaatdoelen te halen? Dit doen de landen om ons heen

Reden genoeg voor opiniepeiler Maurice de Hond om te toetsen hoe het Nederlandse volk denkt over kernenergie.

Bijna helft van bevolking ziet nieuwe kerncentrales wel zitten

De helft van de Nederlandse bevolking steunt de bouw van nieuwe kerncentrales. De meeste mensen geloven dat een kerncentrale anno 2018 veilig is, concludeert het AD op basis van onderzoek van Peil.nl/Maurice de Hond.

Volgens de peiling is 46 procent van de ondervraagden voorstander van het bouwen van nieuwe kerncentrales in Nederland en is 40 procent negatief. De resterende 14 procent had geen mening. 56 procent gelooft dat kerncentrales veilig zijn, 34 procent denkt van niet.

Het draagvlak voor het bouwen van nieuwe kerncentrales lijkt daarmee toegenomen. De Hond deed hier in 2006 ook onderzoek naar. Toen was 40 procent voorstander en 50 procent tegen.

Van de mensen die vorig jaar VVD stemden, is 71 procent voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Van de CDA-stemmers is 59 procent positief. Van de D66-stemmers is dat 50 procent. Binnen het kabinet zijn D66 en ChristenUnie tegenstander van nieuwe centrales.

Onder de GroenLinks-achterban is nog 31 procent voorstander, onder PvdA-stemmers slechts 15 procent. De meeste stemmers van PVV (58 procent) en Forum voor Democratie (78) zijn positief over nieuwe kerncentrales.